UpiĆĄite ovdje da biste dobili rezultate pretraĆŸivanja !

Hollywood Movies

Poucna prica

0

Profesor filozofije stoji ispred svog razreda i ispred sebe ima nekoliko predmeta. Kada je caspoceo, bez rijeci uzima u ruke veliku praznu staklenku od krastavaca i pocinje je puniti kamenjem promjera oko 5 cm. Onda je upitao studente:
- "Da li je staklenka puna?"
Oni su se slozili da jeste. Profesor onda uzima kutiju sa sljunkom i nasipa ga u staklenku. Staklenku je malo protresao i naravno, sljunak je, kotrljajuci se, popunio prostor izmedju kamenja. Onda je ponovo upitao studente da li je staklenka puna. Slozili su se da jeste, uz smijeh. Profesor sada uzima kutiju sa pijeskom i nasipa ga u staklenku. Naravno, pijesak je popunio sve ostale supljine.
- "A sada", kaze profesor, "hocu da zamislite da je ovo vas zivot!"
- "Kamenje predstavlja vazne stvari - vasu porodicu, vaseg partnera, vase zdravlje, vasu djecu - sve ono sto bi vas zivot cinilo punim i onda kada bi sve druge stvari nestale. Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto. Pijesak je sve drugo. Sitnice. Ako u staklenku prvo stavite pijesak, za kamenje i sljunak nece ostati mjesta. Isto vazi u zivotu. Ako svo vrijeme trosite na nevazne stvari, necete imati prostora za ono sto vam je vazno. Obratite paznju na one stvari koje su kljucne za vasu srecu. Igrajte se sa djecom. Nadjite vremena da odete kod doktora na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na ples... Uvijek ce biti vremena za posao, da se kuca ocisti, pozovu prijatelji na veceru... Pobrinite se prvo za kamenje, za ono sto je zaista vazno. Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pijesak!"
A onda, jedan student uze staklenku za koju su se i profesor i svi studenti slozili da je puna i natoci konzervu piva u nju. Naravno, pivo je popunilo sve preostale supljine u staklenki. Sada je ona zaista bila puna.

Pouka ove price je:
- Koliko god da vam je zivot ispunjen, uvijek ima prostora za pivo.
----

Objavi komentar

0 Primjedbe

Top Post Ad

Below Post Ad

Hollywood Movies